O Jožetu Plečniku in Plečnikovi Ljubljani

Jože Plečnik (1872-1957), znameniti pionir moderne arhitekture 20. stoletja, je močno zaznamoval sodobno identiteto slovenske prestolnice, ki se danes uvršča med najpomembnješe celostne umetnine 20. stoletja.

Jože Plečnik je svoje znanje pridobival na Dunaju in v Pragi. Na Dunaju se je šolal pri  arhitektu Ottu Wagnerju in se odlikoval z vrsto pionirskih del moderne arhitekture. V Pragi je med drugim znameniti praški grad preoblikoval v rezidenco predsednika države, preuredil pa je tudi grajske vrtove.

Po vrnitvi v Ljubljano leta 1921 je vse moči uperil v oblikovanje mesta na modern način po vzoru antičnih Aten. Njegov slog še danes velja za inovativnega, zaradi svojevrstnega sloga ga imenujejo celo kot arhitekta prihodnosti. Zanj so značilne klasične oblikovane prvine : stebri, preklade, balustrade, stebriči.

Med njegova najboljša dela se uvrščajo stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice, še posebej Tromostovje in Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, Poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks mrliških vežic na pokopališču Žale ter Cerkev Sv. Mihaela na barju.